VLK Bierbrouwwedstrijd

Bio-ingenieurs beschikken over de kennis om te weten en te snappen hoe bier gebrouwen wordt. Ze kunnen de reactoren ontwikkelen, snappen de biologie die tijdens het brouwproces leeft, en bovenal, lusten al eens graag een lekkere pint.

Vorig jaar organiseerden men aan de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, Campus Kortijk een bierbrouwwedstrijd.

Dit jaar zal de VLK samen met z'n leden en sympathisanten bier brouwen, in competitie tegen de brouwers van de Campussen Kortrijk en Schoonmeersen.
Maandag 16 oktober zal een introductieles over de verschillende stappen in het brouwproces, maar ook hoe een bier-recept samengesteld wordt: https://www.facebook.com/events/1507415629342440/

De gehanteerde presentatie, kan je hier vinden.
 

 

 

Later tijdens het jaar zullen 16 groepen van 3 à 4 personen mogen gebruik maken van het benodigde materiaal om deze kennis in actie om te zetten, en elk hun eigen bier te brouwen.
Hoe gaat dit in z'n werk:

Ma 16 oktober: infosessie bierbrouwen. Hier krijgt iedereen de ...nodige info

Ma 16 oktober - vrijdag 27 oktober: Inschrijven. De eerste 16 groepen kunnen zich inschrijven door een mail te sturen naar vice@boerekot.be, met daarin hun recept en de namen van de groepsleden. De inschrijving is compleet als een bedrag van €10 betaald werd in de Villa (kelder blok E)

Vrijdag 27 oktober - maandag 13 november: De groepen dienen zelf hun ingrediënten aan te kopen. Enkele nuttige sites zullen gedeeld worden tijdens de infosessie.

Maandag 13 november - donderdag 16 november: Brouwsessies. 4 dagen zullen elke dag 4 groepen hun brouwproces kunnen voltrekken. De VLK voorziet de locatie, brouwsets, vergistingsvaten, ... De brouwers moeten enkel hun ingrediënten, een elektrisch kookvuurtje en een kookketel van 30L voorzien. Dit brouwproces duurt telkens van 17u tot 00u!

Donderdag 16 november - dinsdag 28 november: Gisten
Het bier rust en de gist doet z'n ding. Brouwers hoeven niets te doen.

Dinsdag 12 december: Overhevelen en bottelen.
Het bier wordt in flesjes (die de brouwers voorzien) opgevangen, en nadien gebeurt nagisting op fles.

Dinsdag 13 februari: Stemronde 1
Alle brouwers komen samen om elkaars bier te proeven, en de bieren te scoren volgens smaak. De 3 winnaars gaan door naar de 2e stemronde

Donderdag 1 maart: Stemronde 2
De 3 beste bieren van onze campus zullen vergeleken worden met de 3 beste bieren van de campussen van Kortrijk en Schoonmeersen. De Brouwers van de brouwerij Omer-Van der Ghinste zullen deze 9 bieren ook quoteren en een prijs uitrijken naar het meest succesvolle bier.

Alle kandidaat-brouwers zullen nog in een Facebook-groep uitgenodigd worden om alle specifics uit te leggen.

Voor verdere vragen of opmerkingen kan je bij vice@boerekot.be terecht

Volg ons op sociale media

  • Facebook Social Icon
Swapfiets-MAIN-LOGO.png

Contacteer ons

Gegevens

 0493/17.81.96

 info@boerekot.be

VLK Gent

Coupure Links 653

9000 Gent

Ondernemingsnummer: 0445.051.341

Studant_original.png
cargill-claim.png

© Copyright 2019 door VLK Gent